21 september 2022

Verslag Skûtsjesilen 2022

Vrijdag 9 september jl. was het weer de dag van het jaarlijkse uitje van onze club! Ondanks dat het nagenoeg de hele zomer zonnig en warm weer geweest is, was de weersvoorspelling in de week voorafgaand minder rooskleurig. Gelukkig viel dat 100% mee: op één buitje na was het tijdens het zeilen mooi droog en perfect zeilweer! Een lekker windje en regelmatig de zon erbij.

Om 9.30 uur vertrok de bus vanaf het Marktplein richting Earnewâld. De organisatoren van de trip, Klaas van de Berg en Klaas Klein, hadden daar bij Annage Earnewâld een aantal fraaie authentieke schepen afgehuurd voor het gezelschap uit Staphorst. Bij aankomst stond de koffie en thee al klaar met de heerlijke Friese traditionele oranjekoek!

Voordat we mochten inschepen vertelde de kapitein van een van de schepen (Fonger de Vlas van de Eureka) een kort verhaal over de historie van deze schepen welke stammen uit begin van de vorige eeuw. De groep werd daarna in drieën gesplitst en verdeeld over de schepen met de illustere namen ‘Dikke otter’, ‘Eureka’ en ‘Wylde Wytsing’.

Met drie schepen achter elkaar gingen we op pad! Omdat het de dagen ervoor flink geregend had werd de lunch verplaatst naar het mooie plaatsje Grou i.p.v. een eiland waar het te drassig was. Na de lunch werden de zeilen weer snel gehesen omdat er ’s middags een klein wedstrijdelement in gebouwd was (wie is het eerste weer terug…).

Naast dat er natuurlijk een ‘zonnedek’ op de boot aanwezig was moest er door de bemanning (de ICC-leden) ook flink de handen uit de mouwen gestoken worden.

Na een paar uur zeilen en een klein buitje onderweg werd er tegen 17.30 uur weer aangemeerd bij Annage in Earnewâld waar de barbecue met buffet al klaar stond. Het bleek dat we in ons gezelschap ook een aantal barbecuemeesters hebben dus de bereiding van het vlees was in goede handen.

We kunnen terugkijken op een mooie dag in het prachtige Friesland, dit keer gezien vanaf het water. Er was volop ruimte om elkaar te spreken en van gedachten te wisselen over van alles en daar werd gretig gebruik van gemaakt. Op naast de volgende keer!

Verbinden, versterken, vertegenwoordigen en collectief faciliteren.