16 oktober 2018

SmartCafé bij DMS Metaalbewerking

Ondernemend Staphorst deelt kennis
Zet elf succesvolle Staphorster ondernemers aan tafel onder leiding van een enthousiaste en inspirerende gespreksleider, kijk, luister en leer! Een hele korte samenvatting van wat het SmartCafé afgelopen dinsdagavond inhield. De Industriële Contact Club Staphorst, Sport & Business Staphorst en Kennispoort Zwolle organiseerden gezamenlijk een kennisavond met als onderwerp robotisering, talenten aantrekken en behouden én ICT en papierloos werken.

 

Gastheren
De ruim 70 gasten, ondernemers, leden van de ICC Staphorst en S&B Staphorst waren welkom in een industriële ambiance, midden in het proces van DMS Metaalbewerking. Een rondleiding door Jan Dunnink en zijn twee zonen door het internationale metaalbedrijf gaf een prachtige kijk in de praktijk.

Tafelgesprekken
De drie tafelgesprekken met de lokale ondernemers onder leiding van Theo Bouius van Rabobank Meppel Steenwijkerland Staphorst zijn opgenomen voor kennisoverdracht. Geïnteresseerden kunnen met een week of twee de opnames bekijken op de website van ICC Staphorst en S&B Staphorst, ook worden de opnamen gepubliceerd op Boost TV via smartindustryoost.nl. Boost is de aanjager voor Smart Industry in Oost Nederland.

Processen optimaliseren en robots inzetten
Carlos Klein van RC Panels, Johan Wentink van Wentink Procesoptimalisering, Henk Mulder van Bergschenhoek en Lubbert Talen van Talen Robotics spraken over het optimaliseren van processen en de inzet van robots vanuit hun eigen invalshoek. Carlos Klein implementeert bijvoorbeeld de eerste robot in zijn sector die panelen beplakt met steenstrips. Lubbert Talen zit letterlijk en figuurlijk aan de andere kant van de tafel, hij houdt zich met name bezit met de ontwikkeling en het testen van de robots. Johan Wentink en Henk Mulder houden zich beide bezig met procesoptimalisering, wat kan anders met als minimale voorwaarde dat het beter is voor medewerkers en organisatie.

 

Talenten aantrekken en behouden
Hoe kun je medewerkers boeien en binden? Deze vraag is gesteld aan Nanneke Hoekstra van Rollecate, Klaas Hokse van Rouveen Kaasspecialiteiten, Jan Stegeman van Windesheim en Anja Bosch van Stameta. Bij Rouveen Kaasspecialiteiten en Rollecate hebben ze er een speciaal programma voor. Vanuit de zuivelcoöperatie zetten ze vooral in op ‘lekker in je vel’ en ‘fluitend naar je werk’. Een lifestylecoach helpt medewerkers op verzoek om aan hun levensstijl te werken en ook voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers in verschillende levensfasen is beleid. Bij Rollecate zetten ze in op begeleiding van jonge professionals in een High Potential Programma. Het is een driejarig traject waarin medewerkers kennis delen, bedrijven bezoeken en opgeleid worden. Anja Bosch vindt binding belangrijk en kijkt naar de mens achter de medewerker, dat je medewerkers met plezier naar hun werk gaan en je weet van elkaar wat er speelt. En bij Jan Stegeman stond de aansluiting tussen scholing en praktijk centraal. Windesheim biedt de student een opleiding waar het bedrijfsleven mee verder kan maar ook indien er op maat ook iets samengesteld dient te worden is Windesheim ook de partij.

ICT en papierloos werken
Martin van der Sluis van PlasmaMade, Diederik Roo van Rollecate, Arjan de Haan van Buro de Haan en Marco Dubbelman van Gotogemba spraken over de digitalisering van onze wereld. En die digitalisering gaat ver. Zo stuurt Arjan de Haan vanuit zijn kantoor geheel digitaal een bouwproces aan. Maar ook een productieproces van een fabriek. Martin van der Sluis ziet elk aangekochte filter waar dan ook ter wereld als pop-up op een wereldkaart verschijnen. Ook een Europees platform om vragen en antwoorden bereikbaar te hebben voor iedere agent in de wereld was een van de ontwikkelingen van PlasmaMade. En bij Rollecate als toonaangevend bedrijf in aluminium gevels is de digitalisering van het proces niet meer weg te denken!

Nieuwsgierig geworden? We informeren u graag zodra we de opnames van de gesprekken hebben gepubliceerd.

Verbinden, versterken, vertegenwoordigen en collectief faciliteren.