2 maart 2020

Industriële Contact Club Staphorst viert 60 jarig jubileum

Industriële Contact Club Staphorst vierde met ruim 80 leden haar 60 jarig jubileum. Klaas Klein, voorzitter van de Industriële Contact Club Staphorst, vertelde kort over de geschiedenis van de industrie in Staphorst. De mentaliteit en arbeidsethos zijn de succesfactoren van de florerende industrie in onze gemeente.

Jos Burgers
In Schouwburg Ogterop in Meppel werden de leden na het diner toegesproken door Jos Burgers. De heer Burgers is een veelgevraagde seminar spreker doordat hij ondernemers een spiegel weet voor te houden op humoristische wijze. Met praktische tips en praktijkvoorbeelden heeft hij menig ondernemer aan het denken gezet. Bijvoorbeeld met zijn ‘wet van Snuf’ waarin hij uitlegt dat wat je geeft je terug krijgt, of tips over zijn manier van korting geven, die bestaat namelijk niet. Met zijn inzichten weet hij fundament te leggen onder klantgerichte organisaties.

Geschiedenis industrie Staphorst
De eerste industrie in Staphorst was onder andere voorbehouden aan de familie Brink rond 1958. De gemeente Staphorst snapte dat er werkgelegenheid moest komen voor de groeiende bevolking en gaf toestemming voor de bouw van een halletje die voor de verhuur bestemd was. Familie Brink huurde die hal en bouwde vervolgens een imperium op in Staphorst.

Philips vestigde zich in Staphorst, maar ook van origine Staphorster bedrijven vonden er een plek. Burgemeester Van der Wal bood nieuwe bedrijven gunstige vestigingsvoorwaarden om ook zo “het probleem van de jonge boeren” te lijf te kunnen gaan. De bedrijven die op De Baarge een plaats vonden, hadden vaak een technische inslag wat goed aansloot bij de belangstelling van de bevolking. In 1980 was 17 hectare van De Baarge uitgegeven en waren er nog vier beschikbaar. In het streekplan werd rekening gehouden met een uitbreiding van nog eens negen hectare.

Industrie anno 2020
Nog steeds is de maakindustrie sterk vertegenwoordigd in Staphorst. Staphorst staat landelijk positief bekend om haar ondernemerschap en afspraak is afspraak mentaliteit. Inmiddels kent Staphorst meerdere industrieterreinen en is de Industriële Contact Club uitgegroeid tot een heel diverse club. De ICC werkt aan gezamenlijke belangen door het verbinden, versterken en vertegenwoordigen van haar leden.

Verbinden, versterken, vertegenwoordigen en collectief faciliteren.