26 september 2019

Daguitje 2019

Het jaarlijkse uitje voor leden (eventueel met partner) van de Industriële Contact Club Staphorst heeft plaatsgevonden op 20 september. Een bus vol enthousiaste leden vertrok van het Marktplein in Staphorst met als bestemming De Nieuwe Zeesluis IJmuiden.

Deze sluis is nog in aanbouw en wordt de grootste sluis ter wereld met een afmeting van 500 meter lengte, 70 meter breedte en 18 meter diepte. De bouw is begin 2016 gestart en het is de bedoeling dat in 2021 de eerste er doorheen varen. Dat is wel iets later dan vooraf gepland maar dat gaat vaker zo met dit soort grote projecten. De reden van aanbouw van een grotere sluis ligt in het feit dat er een betere bereikbaarheid tot de haven van Amsterdam moet komen. Door getij-onafhankelijk ruimte te bieden aan de steeds groter wordende zeeschepen wordt de regionale economie gestimuleerd

Op deskundige wijze werden de aanwezigen vooraf geïnformeerd door Klaas van den Berg (voormalig directeur KWS, KWS is onderdeel van VolkerWessels en een van de deelnemers van het consortium dat de opdracht gekregen heeft voor deze bouw). Op de boot ‘Koningin Emma’ brachten we een bezoek langs het bouwwerk begeleid door de woorden van Klaas met de toelichting over wat waar gebeurde. Prachtig om te zien dat er in Nederland zo’n groot project uit de grond ‘gestampt’ wordt. Daarbij ook nog een bijdrage voor een Staphorster bedrijf en een van de leden van ICC Staphorst, namelijk Klein Units!

De lunch werd genuttigd op de terugvaart naar de aanlegplaats waar we met de bus naar Almere vertrokken.

Op de terugweg richting het oosten werd Yakult bezocht. Yakult is een gefermenteerde zuiveldrank die 85 jaar geleden bedacht is door wetenschapper Minoru Shirota. Het 45 ml drankje bevat minimaal 6,5 miljard Lactobacillus casei Shirota bacteriën per flesje. In Almere wordt voor de hele Europese markt Yakult geproduceerd. Per jaar ontvangt Yakult 15.000 mensen die geïnteresseerd zijn in een bedrijfsbezoek. Vanachter het glas mochten we de productie bekijken.

Stadspaleis Old Ruitenborgh in Vollenhove was het decor van het gezamenlijke diner ter afsluiting van de dag. Dit prachtige statige gebouw ligt verscholen achter een met muur omringde tuin en ‘gewoon’ dichtbij het centrum van Vollenhove. Het werd een vorstelijke belevenis in de koninginnenzaal. We kunnen terugkijken op weer een goed georganiseerde prachtige dag!

Verbinden, versterken, vertegenwoordigen en collectief faciliteren.