Voor wie stappen onderneemt

Nog geen lid?

Word Noaberschap of ICC-lid

Dagexcursie 2016 ICC Staphorst

Dagexcursie 2016 ICC Staphorst

Elk jaar heeft de ICC een dagexcursie op het programma staan waarvoor ook de partners van de leden van harte uitgenodigd worden. In het verleden zijn er diverse interessante tripjes gemaakt die meestal richting het oosten en zuidoosten gingen. Dit jaar stond er een uitje op het programma richting het westen en wel Noord-Holland in het bijzonder. Op vrijdag 1 juli vertrok een bus vol leden en partners om 10.00 uur vanaf de Markt.

Na een mooie (af en toe regenachtige) busreis via de Afsluitdijk kwamen we eind van de ochtend aan op het eerste bedrijf waar we rondgeleid werden. Barendse-DC stond als eerste op het programma. Barendse-DC was als eerste bedrijf in 2007 gevestigd op het toen nieuw in te richten bedrijventerrein Agriport A7. Ruim 45 hectare grond werd aangekocht en inmiddels is hiervan (in aantal fasen) ruim 30 hectare bebouwd als glastuinbouwbedrijf. Barendse-DC is een echt familiebedrijf (opgericht in 1986) en komt van oorsprong uit Poeldijk maar door gebrek aan ruimte is gekozen om in 2007 naar Noord-Holland te verhuizen. Het basisproduct van hen is teelt en verkoop van de oranje paprika’s. Later kwamen de rode en gele er vanzelfsprekend ook bij. Sinds 2015 is men een samenwerkingsverband aangegaan met GreenCo en teelt men ook snoeptomaatjes. Er is een kas bijgebouwd van 10 hectare waar deze in verbouwd worden. Een enorm glastuinbouwbedrijf waar wij ‘even’ rondkijken. We werden (al in de bus) zeer enthousiast begroet door Petra Barendse en zij heeft ons vol passie meegenomen in het wel en wee van het ondernemen in de glastuinbouw. Ze deed dit op leuke wijze wat zeer aanstekelijke werkte op groep, daardoor creëerde ze een zeer ontspannen sfeer. Wist je dat één paprikaplant wel ruim 90 paprika’s kan voortbrengen! Petra vertelde hoe er binnen Barendse-DC omgegaan werd met productie, milieu, verkoop en personeel. Een van de leden werd er zelfs even ‘uitgelicht’ als potentieel nieuw personeelslid … uiteindelijk besloot hij om toch maar weer in de bus mee te gaan naar ons volgend bedrijfsbezoek. We konden met eigen zien hoe enorm groot de kassen waren.

Ons volgende bedrijfsbezoek was een klein eindje verder met de bus, namelijk bij Rainbow Colors in Andijk. Een totaal anders georganiseerd bedrijf wat helaas op het moment dat we daar waren niet in volle productie was (piekperiode ligt van december t/m mei). Rainbow Colors is een zeer moderne tulpen broeierij waar Bas Karsten de eigenaar en drijvende kracht is. Bas heette de groep van harte welkom en nam ons tijdens een presentatie in de kantine mee in het wel en wee van het ontstaan en groeien van het bedrijf. Net zoals bij Barendse-DC is de schaalgrootte bij Rainbow Colors enorm. Circa 24 miljoen tulpen verlaten daar de kassen en bevoorraden nagenoeg alle AH-winkels in Nederland. Het hele systeem is ook hier weer tot in het kleinste detail uitgedacht en doorgevoerd. Continu worden er berekeningen gemaakt of er niet economischer gebroeid kan worden. Grote investeringen worden hierbij niet geschuwd maar alles met inachtneming van de lange termijn. Ook hier keken we onze ogen uit door de wijze waarop het bedrijf alles ingericht heeft om tot zo een hoge afzet te komen.

Na twee enerverende bedrijfsbezoeken werd de reis vervolgd naar Enkhuizen waar de boot ‘De Zuiderzee’ al klaar lag voor ons. Het weer was er niet beter op geworden en het waaide behoorlijk. De kapitein besloot om voordat hij de oversteek naar Urk zou maken eerst een eind de dijk Enkhuizen Lelystad te volgen zodat het schip wat minder schommelde. Bij het binnenvaren van de haven van Urk konden we nog even een schimp opvangen van de filmset van de Hollywoodfilm Dunkirk die hun tenten hadden opgeslagen op de afslag van Urk.

Inmiddels was ‘onze’ bus via de dijk en de polder ook al gearriveerd in Urk en bracht ons door naar ons laatste adres van de dag: restaurant Seidel in Vollenhove. In dit prachtige sfeervolle restaurant (voormalig raadhuis) werd deze interessante dag afgesloten met een heerlijk diner. Net na twaalf uur draaide de bus de Markt in Staphorst weer op. We kunnen weer een mooie dag bijschrijven in de archieven van ICC Staphorst!