Voor wie stappen onderneemt

Nog geen lid?

Word Noaberschap of ICC-lid

Bedrijfsbezoek Wehkamp

Bedrijfsbezoek Wehkamp

Op 25 mei jl. zijn we met vele Staphorster ondernemers op bezoek geweest bij het splinternieuwe logistiek centrum van Wehkamp.nl. De afspraak stond al een jaartje maar er was tot op dat moment nog geen goede gelegenheid voor geweest. Zo’n 70 ondernemers kwamen een kijkje nemen in ’s werelds grootst logistiek centrum voor online warenhuizen.

Het nieuwe gebouw staat op het industrieterrein Hessenpoort en is goed te zien vanaf de A28. De nieuwbouw startte in 2013 en heeft 2,5 jaar in beslag genomen. Het hele project behelst een investering van 100 miljoen euro. Het bebouwde deel bevat nu 32.000 m2 maar kan de komende jaren nog ruim verdubbeld worden tot 66.000 m2. Wehkamp heeft tijdens de bouw continu gekeken en gekozen vanuit een duurzaam oogpunt. Zo ligt er op het dak het grootste zonnepanelenveld van Nederland en dat voorziet henzelf al van 40% van de energiebehoefte. Daarnaast heeft Wehkamp MVO ook erg hoog in haar vaandel staan. In 2012 kreeg Wehkamp zelfs de ‘Lean and Green Award’ als eerste online retailer.

Door directeur Andries van Daalen werden we warm welkom geheten en hij heeft met ons de constructie van de holdingstructuur, de nieuwbouw van het distributiecentrum en de toekomst van het koopgedrag van de Nederlander doorgenomen. Op een nuchtere wijze maakte hij duidelijk hoe Wehkamp de markt verkent en probeert uit te bouwen. Vooral de grote aantallen pakketjes die nu al verwerkt worden in Zwolle en de mogelijkheden in de toekomst sprak bij velen zeer tot de verbeelding. Een USP van dit logistiek centrum is zeker de ‘same day delivery’, dat betekent voor 12.00 uur bestelt dan wordt het dezelfde dag voor 21.00 uur nog bezorgd. Dat houdt natuurlijk in dat het logistiek proces tot in de puntjes (en dan nog verder) gestroomlijnd moet zijn. Binnen 30 minuten na binnenkomst van de bestelling kan het pakket klaar staan bij de expeditie voor verzending. Op dit moment gaan er in totaal ruim 40.000 items per dag doorheen maar er is nog capaciteit om dit ongestoord uit te breiden tot bijna 200.000 items.

In twee groepen werden we door het distributiecentrum geleid en konden we met eigen ogen hoe gestroomlijnd en doordacht het proces is. Het is een enorme hal waar alle artikelen op voorraad liggen en automatisch met bakjes op rails ‘gepickt’ worden, hierna worden ze samengevoegd tot een totaalpakket dat naar de klant gaat.

Na afloop van het bezoek aan Wehkamp ging het gezelschap naar Restaurant Agnietenberg in Zwolle. In dit sfeervolle restaurant werd de inwendige voorzien van een hapje en drankje. De nieuwe leden werden door Klaas Klein voorgesteld en zij zichzelf gepresenteerd. Inmiddels is het ledenbestand al over de 100 leden gegaan en mevrouw Talen is het 100ste lid van de ICC Staphorst. Bestuurslid Henk Mulder heeft haar in het zonnetje gezet.

We kijken terug op  een nuttige en gezellige bijeenkomst.